mobile 10308

De zilveren zee aluminium mobile, hoog 500 cm Aangekocht door De Bijenkorf

Voorjaar 2003 vroeg Marja Bon mij mee te doen aan de Wendingen jubileum tentoonstelling in de Amstelkerk te Amsterdam. Wendingen is een gezelschap dat moderne muziek ten gehore brengt. Het zoekt bovendien samenhang met de beeldende kunsten door te spelen te midden van tentoongesteld werk, zodat horen en zien elkaar schraagt.

De Amstelkerk is een houten kerk uit de 17e eeuw. Stadsherstel is er nu in gevestigd en de centrale kerkruimte wordt voor diverse doeleinden gebruikt. Dat multifunctionele gebruik botst met het tentoonstellen van beelden. Zij staan  in de weg. Dus komen de beelden stijf tegen de wand te staan, of moet men het werk tijdelijk weghalen. Het komt erop neer dat alleen tijdens de concerten het ruimtelijk werk ook daadwerkelijk in de ruimte kan staan.

Boven in de kerk is een prachtige, op het eerste gezicht onbereikbare ruimte. Die trok mij zeer.
Als in een soort flits zag ik de mogelijkheid van een mobiel. De onbereikbare ruimte  gebruiken en de vloer vrij houden.
Oorspronkelijk wilde ik hout en rijstpapier gebruiken. Maar aluminium gaf mij een lichte, sterke en ook (niet onbelangrijk in een houten gebouw), brandwerende constructie die goed in het interieur kleurde.
Zowel tijdens het schetsen als tijdens het maken van het beeld had ik voortdurend associaties met de onderwaterwereld. Dit mondde uit in de titel: de zilveren zee.